De invloed van de telefoon op je nekspieren

Invloed van de telefoon op je nekspieren

De smartphone is een onmisbaar onderdeel geworden in het dagelijks leven van de gemiddelde Nederlander. Heb je even je handen vrij, dan pak je al gauw je telefoon om op de hoogte te raken van het laatste nieuws en om gemiste berichten te lezen. Kort iets checken mondt snel uit in het openen van diverse social media apps en voor je het weet, leg je je telefoon pas na een half uur weer aan de kant.

Kijk je op straat of tijdens de lunch om je heen, dan zie je hoe veel mensen zich buigen over hun telefoons. Al lopend zijn we gericht op het schermpje in onze handen dat toegang biedt tot alles wat er om ons heen gebeurt. Vooral in de wachtkamer van de huisarts of bij de bushalte is de telefoon een favoriete gadget. Hoewel die relatief onschuldig lijkt, heeft de telefoon veel invloed op het menselijk lichaam. Waar dat aan ligt, dat lees je in deze blog. Ontdek bovendien hoe een bedrijfsstoelmassage voor je nek je kan helpen.

Krijg je last van je nek?

Invloed telefoon nekspieren

Merk je stiekem wel eens dat je aan het einde van de dag last hebt van je nek en schouders? Een zeurende pijn die langzaam is ontstaan door de houding die je aanneemt, terwijl je achter de computer werkt of veel op je telefoonscherm kijkt. Het is niet verwonderlijk dat de verkeerde houding leidt tot pijn in je schouder- en nekspieren. Die zijn er namelijk op getraind je hoofd omhoog te houden. De trekkracht die de spieren hebben, zorgt ervoor dat je hoofd in balans en op de juiste positie blijft.

Leun je je hoofd te ver naar voren omdat je op je telefoonscherm wilt kijken, dan moeten de spieren achter in je nek extra hard trekken om je hoofd in de juiste positie te houden. De aandacht die je hebt bij het verwerken en filteren van de vele informatie uit het scherm, heb je op dat moment niet bij je spieren die hard aan het trekken zijn. En omdat je hoofd naar voren leunt, wordt het trekgewicht nóg zwaarder. De afbeelding hiernaast illustreert het gewicht van je hoofd naarmate je letterlijk dieper je telefoon in duikt.

Je lichaam is zo gemaakt dat het zich kan bewegen en in balans kan houden, zonder dat je daar actief en bewust van hoeft te zijn. Gebeurt er iets met je lichaam in de vorm van een oppervlakkige wond of een letsel aan het spier, dan wil het zichzelf herstellen. Ter bescherming geeft je lichaam een signaal af dat je waarschuwt wanneer je te veel met je hoofd naar beneden leunt. En omdat de hang naar het telefoonscherm vaak sterker is, negeren we dit signaal. De spieren dreigen overrekt te raken en jij voelt op die plek een pijn opkomen. Als bij een elastiek waar de rek bij te veel trekkracht eruit gaat, verslapt de spier. Om te voorkomen dat je spieren de controle verliezen, blokkeren ze vervolgens en voel jij dat in de vorm van stijfheid.

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Inmiddels heeft de telefoon zo’n belangrijke rol gekregen in ons dagelijks leven, we kunnen er niet meer zonder. Alles wat ons bezighoudt in het dagelijks leven -van werk tot aan sociale contacten en van een sportschema tot aan streamingsdiensten- is allemaal te vinden in dit kleine apparaat. Het is dus niet zo gek dat we er vaak op kijken.

Ben je je ervan bewust dat je veel op je telefoon kijkt en voel je de pijn in je nek en schouders langzaam erger worden? Dan wordt het toch tijd om hier iets aan te doen. Natuurlijk kun je ook de pijn voor zijn en jezelf trainen die telefoon vaker te laten liggen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om niet langer dan 20 minuten per dag op social media te gaan. Of zet je telefoon op stil, zodat je er niet bij iedere binnengekomen melding meteen naar grijpt. Even de telefoon opzij laten liggen draagt er bovendien aan bij dat je even echt kunt ontspannen, omdat je jezelf afsluit van de vele informatie die via het schermpje tot je komt.

De telefoon is een van de oorzaken die er toe leidt dat je nek en schouders het zwaar te verduren krijgen. Daarnaast zijn er andere redenen waarom deze spiergroepen overbelast raken. Moet je op je werk zwaar tillen of werk je achter een computer? Een goede werkomgeving is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je weinig moeite hoeft te doen om in de juiste lichaamshouding te werken en te zitten. Staat je computerscherm te laag ingesteld, dan gaan je blik en hoofd automatisch wat naar beneden, Je spieren moeten ook hier harder trekken om je hoofd in de juiste positie te houden.

Wat ook helpt om je spieren sterker te maken, is om af en toe te bewegen. Wanneer je een hele dag achter de computer zit of ’s avonds je telefoon in de hand hebt, worden je spieren stijf. Zet daarom iedere 30 minuten een timer die je eraan herinnert even op te staan, een rondje te lopen en wat strekoefeningen te doen. Je spieren raken weer geactiveerd en krijgen weer nieuwe kracht om het komende half uur je lichaam in de juiste stand te houden terwijl jij je focust op je werk of de inhoud van je telefoonscherm.

Stretchen van spieren

Een bedrijfsstoelmassage voor je nek kan helpen

Bovengenoemde punten helpen je om de spieren in je nek en schouders af en toe rust te geven en sterker te maken. Een andere manier om lichamelijke spanning weg te halen, is door een drukpuntenmassage te nemen. Je lichaam heeft hard moeten werken om zichzelf na overmatig telefoongebruik, fysiek zware werkzaamheden of een verkeerde zithouding te herstellen. Om die reden verdient het een goede bedrijfsstoelmassage. Door iedere twee weken of maand in de massagestoel plaats te nemen, worden de nek-, schouder- en rugspieren verlicht en maakt de stress in je lichaam plaats voor het gelukshormoon serotonine. Daar heb je zelf baat bij, maar ook op de werkvloer heeft de massage een gunstig effect. Mensen staan ontspannen op uit de massagestoel, waardoor de werksfeer relaxter wordt en de productiviteit groter.

Nek overbelasten door telefoon

Bedrijfsstoelmassage door Massagewerk Friesland

Om je collega’s te helpen hun lichaam te laten ontspannen, kom ik graag met mijn massagestoel bij jou op de werkvloer. Of ze nu klachten krijgen als gevolg van een verkeerde houding achter de computer of door het gebruik van de telefoon, ik help met drukpunttechnieken de stress weg te nemen. Het resultaat: minder pijn en ziekteverzuim, meer ontspanning, creativiteit en motivatie. Meer weten over mijn werkwijze of over de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met me op voor persoonlijk advies.